Fly Fishers International (FFI)

Gratis tips och kastinstruktioner

Gratis tips och kastinstruktioner
I vår monter D:302 kommer det att finnas kastinstruktörer som är certifierade inom alla nivåer. Vi kommer dels att hålla uppvisningar på mässans kastbana där ni kan plocka upp en del tips, men framförallt så finns vi tillgängliga och erbjuder hjälp till alla besökare som önskar att få lära sig mer om hur man kastar med fluga. Det kommer till denna mässa även att finnas möjlighet till praktisk kastning utomhus. Om ni vill ha en privatlektion, eller om ni är några kompisar som vill lära er grunderna eller något specialkast så ska ni passa på att komma till oss. Vi hjälper er, oavsett om ni är nybörjare eller om ni är erfarna inom flugfiske.

Om du är intresserad av att själv bli en certifierad instruktör
För att certifiera sig måste man ansluta sig till någon organisation som erbjuder möjligheten. Därefter genomgår man ett test som i korthet innebär att man gör ett teoretisk och ett praktiskt prov där man ska visa upp goda kunskaper i flugkastning samt metoder att lära ut.
Några av oss i montern är även certifierade examinatorer, som innebär att vi certifierar andra som vill göra provet, vi arbetar som kontrollanter vid sådana certifieringstester. Den samlade kunskapen som finns hos alla i montern är mycket god och Vi kan ge goda tips på hur man blir en certifierad flugfiskeinstruktör och vad det innebär och vad som krävs för att bli det.
Om du själv har funderingar på att certifiera dig eller om du bara vill veta lite mer om det så är det ett bra tillfälle att träffa oss som representerar FFI på mässan.

Fly Fishers International (FFI)
FFI är en organisation som grundades i USA och som verkar för att bevara fiskevatten och främja sporten. I organisationen fanns många etablerade och kända flugfiskeprofiler och en av dem var den legendariske Mel Kreiger som 1992 startade ett certifieringsprogram för kastinstruktörer, CICP (Casting Instructor Certification Program). Mel’s vision var att förse flugfisket med en enhetlig och konsekvent standard som skulle ligga till grund för att få fram kvalificerade flugfiskeinstruktörer på samma sätt som de gjort inom andra sporter som t ex skidåkning, golf och tennis.
Arbetet med certifieringsprogrammet växte och utvidgades till länder utanför USA och organisationen ändrade namn till IFFF (International Federation of FlyFishers). Inom instruktörsprogrammet finns idag c:a 1 400 aktiva instruktörer i 42 olika länder runt om i världen. Det finns tre olika certifieringsnivåer. De flesta är certifierade i den första nivån som är Certifierad Instruktör, c:a 247 innehar Mastergraden MCI och c:a 75 är certifierade som Två-Hands Instruktörer.
Instruktör (CI) – Som är den första av nivåerna som innebär att man är väl kvalificerad att hålla kastkurser på klubbnivå och ge instruktioner till elever i medelnivå samt nybörjare.
Master Instruktör (MCI) – MCI är nästa steg där höga krav ställs på fördjupad kunskap och som
MCI är man kvalificerad att ge instruktioner på regional och internationell nivå.
Två-Hands Instruktör (THCI) – Som tvåhandsinstruktör ska man behärska och kunna lära ut allt
från klassisk spey kastning till det moderna kastteknikerna.
De flesta certifierade instruktörer är mer eller mindre sponsrade eller har uppdrag inom de etablerade märkenas pro-team. Men som instruktör och representant för FFI uppträder vi alla märkesoberoende. Vi fokuserar på att lära ut hur man kastar och flugfiskar, inte på redskapens fabrikat.

Vi finns i Sportfiskemässans monter D:302
Välkomna dit för att träffa välutbildade flugfiskeinstruktörer.