Fly Fishers International (FFI)

Fly Fishers International (FFI) är en global organisation med certifierade flugfiske- och kastinstruktörer.
FFI finns i monter C 08:44 och representeras av flugkastare och instruktörer som håller världsklass som delar med sig av sina kunskaper. Varje dag kommer det även att hållas flera workshops i montern. Vem som helst får delta det är bara att komma dit. Ta tillfället i akt att få gratis kastinstruktioner av ett proffs.Hålltider för workshops kommer även att finnas anslagna vid montern.

Workshop: Tips att förbättra presentationen av flugan.
Tid: Fre 20/3 kl 12:30 samt Lör 21/3 kl 14:30
Beskrivning:
Att få flugan att landa på exakt rätt plats vid varje kast finns det tävlingar att mäta sin förmåga i, men vad har man för fördel av sådana kunskaper vid praktiskt flugfiske? Om du ärligt tänker igenom hur stor andel av dina presentationer av flugan som landar på exakt rätt sätt och exakt där du tänkt dig, så kanske du inser att du är som de flesta av oss flugfiskare, dvs helt normal och missar ganska ofta. Har det någon betydelse då? Inte säger en del och absolut säger andra. Alla som fiskat på skygg fisk där första kastet måste vara perfekt för att inte skrämma fisken och spoliera tillfället, håller nog med att om de ökade kunskapen att kunna utföra en perfekt presentation, skulle öka antal fångster.
Lasse Karlsson är certifierad i högsta graden inom både tvåhands och enhands och är Casting Board of Governor Emeritus inom FFI. Förutom det har Lasse Karlsson tagit VM Brons i grenen precision.
Kom och lyssna! Tips från en av de skickligaste i världen.

Workshop: Praktiska tips om hur man anpassar och justerar sin kastteknik till olika flugfiskeutrustningar.
Tid: Fre 20/3 kl 11:00 samt Lör 21/3 kl 14:30
Beskrivning:
Varför känner vissa flugfiskare att den lina kompisen rekommenderat inte funkar så bra trots att båda har exakt samma modell av spö? Det borde ju kännas lika och dessutom när man kan läsa att den linan är perfekt matchad till spöt. Varför är det så? Vad gör de duktiga kastarna annorlunda, varför kan dom kasta bra med vilket spö som helst i kombination med vilken lina som helst? I den här workshopen kommer Ni att få en djupare förståelse om fluglinor, spön och kastteknik. Här får ni nycklarna till de Ni behöver för att själva kunna kasta ännu bättre oavsett vilken utrustning ni använder. En kunskap som öppnar fler möjligheter till ett lyckat flugfiske. Thomas Berggren är också certifierad i högsta graden inom både tvåhands och enhands och har under många år arbetat med produktutveckling och tillverkning av flugfiskeutrustning. Thomas driver även en känd flugfiskeskola och har som yrke att lära ut flugfiske.

Workshop: Tips att hitta de små men oerhört viktiga detaljerna för det perfekta Speykastet.
Tid: Fre 20/3 kl 13:00 samt Lör 21/3 kl 13:00
Beskrivning:
De flesta som har ett tvåhands flugspö kan Speykasta mer eller mindre bra. Om man är helt nöjd med sin egen förmåga att Speykasta, då är det ju bra, oavsett hur det fungerar i jämförelse med andra. Men om man däremot tycker att det inte alltid går som man vill med sitt kastande, eller om man känner att man vill utveckla sig ännu mer. Ibland kan det se ut som att olika kastare är lika skickliga och det ser knappt ut som om det är någon skillnad, annat än att den ena kastare slänger så mycket längre än den andra gång på gång. Vill du veta vad som gör skillnaden? Då kan vi rekommendera att delta i Tellis workshops. Tellis kommer att berätta om ”de små detaljer som gör det”. Tellis har flera medaljer i Speykastning och har varit världsmästare i 15’ spey. Tellis är certifierad instruktör både inom tvåhands och enhands flugkastning

Workshop: Praktiska tips om hur man enkelt klarar provet för att bli certifierad instruktör.
Tid: Fre 20/3 kl 10:30 – Lör 21/3 kl 11:00 – Sön 22/3 kl 13:00.
Beskrivning:
Vi vet att det finns ganska många som har visat intresse av att certifiera sig till flugfiskeinstruktör. Vi tror också att det finns flera som är så pass intresserade att de vill höra lite mer om vad det innebär och vad som krävs. Anders Molin och Lennart Lundahl kommer tillsammans hålla denna workshop där de kommer att gå igenom de olika uppgifterna från provet och både ge instruktioner och direkta tips för att enkelt klara provet på första försöket. Något som i första anblicken kan verka enkelt, men som efter hand visar sig vara svårare än vad man trott. Anders ger er koden till den GPS som navigerar raka vägen genom provet. Anders är sedan 2017 certifierad inom FFI. Han kommer inom kort att gå vidare och certifiera sig i Master graden.

Workshop: Praktiska tips om hur man enkelt klarar provet för att bli certifierad instruktör.
Tid: Fre 20/3 kl 10:30 – Lör 21/3 kl 11:00 – Sön 22/3 kl 13:00.
Beskrivning:
Vi vet att det finns ganska många som har visat intresse av att certifiera sig till flugfiskeinstruktör. Vi tror också att det finns flera som är så pass intresserade att de vill höra lite mer om vad det innebär och vad som krävs. Lennart Lundahl och Anders Molin kommer tillsammans hålla denna workshop där de kommer att gå igenom de olika uppgifterna från provet och både ge instruktioner och direkta tips för att enkelt klara provet på första försöket. Lennart är nyligen certifierad och klarade sitt examensprov 2019. Helt färskt i minnet sitter han på kunskaperna om det senaste uppdaterade provet. Det här var ju lätt, sa Lennart efter att ha klarat provet. Men faktum är att det är exakt så det känns om man övat på rätt sätt.
Lennart är den i vårt gäng som har de absolut färskaste svaren.

Workshop: Praktiska tips vid havsöringsfiske vid kust- och flytringsfiske
Tid: Lör 21/3 kl 12:30 – Sön 22/3 kl 11:30.
Beskrivning:
Havsöringsfisket längs våra kuster är något som många sysslar med då det faktiskt är ett fritt fiske. Trots att det är så vanligt finns det många som känner begränsning och har önskemål om att förbättra sin teknik. På det här fisket är det viktigt att kunna ”läsa vatten” och det innebär en viss skillnad i lästeknik än vad man kanske är van vid från en traditionell å eller sjö med öring. Vinden har stor betydelse liksom om man vadar djupt i en vik eller paddlar omkring i flytring. Mathias kommer att dela med sig massor av tips om fiske- och kastteknik för ett lyckat havsöringsfiske. Mathias är sedan flera år tillbaka certifierad instruktör.

Workshop: Praktiska tips om hur man enkelt klarar provet för att bli certifierad tvåhandsinstruktör.
Tid: Lör 21/3 kl 10:30 – Sön 22/3 kl 12:30.
Beskrivning:
Många har under senaste året kontaktat oss och visat ett ökat intresse för att certifiera sig till Instruktör inom tvåhands och laxfisket. Vi hoppas att det finns flera av mässans besökare som är intresserade att höra lite mer om vad det innebär och vad som krävs. Jonas Eriksson att hålla denna workshop där han kommer att gå igenom de olika uppgifterna från provet och både ge instruktioner och direkta tips för att enkelt klara provet på första försöket. Jonas är certifierade sig 2019 och klarade sitt examensprov galant. Jonas Eriksson, eller ”Jonken” som han kallas har sitt hemmavatten i Älvkarleby där han lägger många dagar och timmar om året. Förutom information om tvåhandscertifieringen kan ni passa på att fråga Jonas om fisketips för Älvkarleby.