Program på Stora Scenen 2019

SMOCKAT SCENPROGRAM PÅ SPORTFISKEMÄSSAN
Sportfiskemässans självklara mötesplats för vetgiriga fiskare. Årets scenprogram är likt tidigare år fullproppad med underhållning för alla. Här avslöjar vi några av årets föredragshållare.
Den 20-22 mars är det åter dags för fest. Sportfiskemässan intar Stockholmsmässans lokaler och fylls med trevligheter för alla oss som tycker sportfiske är det roligaste som finns. En viktig del av tillställningen är kalaset vid Stora scenen där det ska finnas något för alla typer av sportfiskare och för att dra några ess från scenprogrammet så kommer Älvräddarnas auktion, premiär för Svartzonkers galna gäddfiskefilm från Kanada, Martin Falklind berättar om sitt spännande filmprojekt mm.

Det nya programmet läggs ut i februari 2020 – se nedan 2019-års schema

Fredag 29 mars:

10:30-10:50                        Tropiska saltvattenstorpeder med Sivan

11:00-11:20                         Fiska i Hökensås med Mårten Fredriksson

11:30-11:50                         Förbättra flugkastet med Tellis Katsogiannos

12:00-12:20                        Det perfekta betet med Claes ”Svartzonker” Claesson

12:30-12:50                        Sportfiskebåtar med Erik och Albin

13:00-13:20                        Gäddmete från land med Oskar Trowald

13:30-13:50                        Utdelning ur Sportfiskarnas Jubileumsfond

14:00-14:20                         10 år med gäddfabriker med Olof Engstedt & Tobias Fränstam

14:30-15:10                         Abborrfiske och ekolod med Mathias Holgersson (OBS 40 min)

15:30-15:50                        Gäddfiske med Henrik Olsson

16:00-18:00                        Finalen i Fly vs Jerk 2019 (OBS 120 min)

Lördag 30 mars:

10:00-10:20                         Gäddmete från land med Oskar Trowald

10:30-10:50                         Fiska i Hökensås med Mårten Fredriksson

11:00-11:20                         Fiske i norra polcirkeln med Jesper Larsson

11:30-12:10                         Abborrfiske och ekolod med Mathias Holgersson (OBS 40 min)

12:20-12:50                         Värdefulla Vättern med  Måns Lindell (OBS 30 min)

13:00-13:20                         Flugfiske med Johan Klingberg och Anders Holm

13:30-13:50                        Använd ditt ekolod rätt med Bo hall

14:00-15:00                        Auktion för Älvräddarna (OBS 80 min)

15:05-15:20                         Mikael Frödin visar smakprov från filmen Artifishal

15:30-15:50                         Förbättra flugkastet med Tellis Katsogiannos

16:00-16:20                        Rovfiskens betydelse med Lubbe och Klara vatten

16:30-16:50                         Modernt abborrfiske med Tobias Fränstam

17:00-17:30                         2019 – Laxens och Sportfiskarnas år med Anders Karlsson

Söndag 31 mars:

10:00-10:20                         10 år med gäddfabriker med Olof Engstedt & Tobias Fränstam

10:30-10:50                         Rovfiskens betydelse med Lubbe och Klara vatten

11:00-11:20                         Havsöring på mitt sätt med Peter Alexandersson

11:30-11:50                         Flugfiske med Johan Klingberg och Anders Holm

12:00-12:45                         Värdefulla Vättern med Måns Lindell (OBS 45 min)

12:50 -12:55                        Prisutdelning DRÖMFISKEBÅTEN

13:00-13:20                         Fiske i norra polcirkeln med Jesper Larsson

13:30-13:50                         Använd ditt ekolod rätt med Bo hall

14:00-14:20                         Tropiska saltvattenstorpeder med Sivan

14:30-15:00                         Tjejer och sportfiske med Natali Luna Sundkvist

SVARTZONKER OM DET PERFEKTA BETET

Fiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson låter sin kreativitet manifesteras i form av fiskbeten. Men har han egentligen lyckats skapa det perfekta betet – och hur ser det i så fall ut? Kocken och fiskeprofilen Claes Claesson, även känd som Svartzonker, började tillverka sina egna drag för att fånga fisk på. Men det stannade inte där. Snabbt väcktes en efterfrågan hos den fiskande allmänheten, och nu hinner han knapp tillverka betet innan det har hamnat i köparens händer. Men frågan är alltså om han tycker sig ha skapat det optimala betet? Och hur ser det i så fall ut. Det är frågor som han kommer att besvara på under Sportfiskemässan, då han kommer att intervjuas av Fiskejournalen på Stora scenen.

Så här resonerar han själv – Svår fråga. Hur långt är ett snöre liksom? Men så här, det perfekta betet är egentligen det som du använder på en öde ö för att fånga föda. Det ska vara ett mångsidigt bete. Jag gillar själv hybridbeten där det går att byta ut detaljer, det ger valfrihet och lekfullhet, säger Claes Claesson.Att kunna variera ett och samma bete, som exempelvis Svartzonkers McTail, skapar också behövligt utrymme för reflektion under fisketuren.

– Någonting som vi alla behöver ibland är en boost av självförtroende. Att kunna modifiera ett bete under en paus kan bli en form av meditation, att helt enkelt tanka energi. Om du sedan får en fisk när du kastar ut igen så blir det från ”zero till hero”. Det handlar om att ha ett ess i rockärmen.Så – anser du dig att ha tillverkat det perfekta betet?– Allt går att modernisera och förbättra, men jag släpper ingenting på marknaden utan att ha känslan att det är perfekt, säger Claes ”Svartzonker” Claesson som lovar att utveckla resonemanget på Sportfiskemässan.

Tiden är fredag 29 april mellan 12.00–12.20, på Stora scenen.

BLI EN BÄTTRE FLUGKASTARE MED TELLIS
Snart är flugfiskesäsongen igång och många vill säkert finslipa kasttekniken. Ett bra sätt är att hänga med i speycasting-mästaren, Tellis Katsogiannos workshop på Sportfiskemässan.
Göteborgaren Tellis är en mångsidig flugfiskare som vet exakt hur man ska nyttja flugkastet alla möjliga fiskesituationer. Ett kvitto på hans skicklighet är att han i VM 2016 lyckades kasta till sig guldmedaljen i speycasting. Några sådana kast kommer vi inte se på Sportfiskemässans stora scen. Istället kommer Tellis, som är en internationellt certifierad kastinstruktör (FFI ) för både enhands- och tvåhandskast bjuda frikostigt på sin pedagogiska förmåga.
– Jag kommer köra en kastuppvisning eller rättare sagt en kort workshop som förhoppningsvis innehåller många ”Aha-upplevelser” inom kastteknikens alla moment. Jag kommer även ge publiken chansen att medverka genom att ställa frågor, avslöjar Tellis.
Ta chansen att lyssna på en internationellt certifierad instruktör och ställa frågor såsom: Varför funkar inte kastet som jag vill? Och hur kommer det sig att tafsen blir full av vindknutar? Det och mycket annat kommer Tellis förklara på ett lättbegripligt och inspirerande sätt.

Tellis går upp på scenen på fredag den 29 mars klockan 11:31 och dagen efter klockan 15:30.

TROPISKA SALTVATTENSTORPEDER FÖR ALLA
S
tora scenen på Sportfiskemässan är en självklar mötespunkt för trogna mässbesökare. Fiskejournalen driver åter igen scenen och kommer som vanligt fylla programmet med intressanta och underhållande uppträdanden. Ett av föredragen drar åt sydligare breddgrader nämligen Sivan Janssons snack om Karibiens saltvattenstorpeder.
Måste man ha en fet plånbok för att ta sig an det lockande flugfisket efter bonefish i Karibien? Enligt Sivan Janson kan man faktiskt komma hyfsat billigt undan bara man har lite koll på läget. Det här är just vad publiken kommer få lära sig när Sivan drar igång scenprogrammet den 29 mars klockan 10:30.
– Vem gillar inte sol, värme och snabba fiskar? Första gången jag besökte Los Roques var 2007 och jag blev direkt förälskad. Sedan dess har jag besökt den lilla ögruppen varje år, berättar Sivan.
Sivan Jansson och många andra intressanta sportfiskepersonligheter kommer under dagarna tre göra succé på Stora Scenen. 

Sivan Jansson står på Stora scenen, fredagen den 29 mars kl. 10:30-10:50 och söndagen den 31 mars kl. 14:00-14:20.

HOLGERSSON SNACKAR ABBORRE
S
portfiskaren, guiden och fiskeprofilen Mathias Holgersson har under många år bevisat sin mångfacetterade talang inom sportfisket. På Sportfiskemässans stora scen avslöjar han hur man med hjälp av modern teknik lyckas med abborrfisket.
Är du en hängiven spinnfiskare så vet du direkt vem Mathias Holgersson är – ”den gladlynte dalmasen i den snabba båten skulle väl många säga ”. Men Mathias är inte bara ett känt ansikte från Youtube-succéerna Perch Fight och Pike Fight utan så mycket mer. Han har lång erfarenhet av både ekolodsteknik och sportfiske i diverse former och arbetar till vardags med just sportfiske för företaget Normark. Han är dessutom en flitigt anlitad fiskeguide och förebild för många unga sportfiskare i landet.
– Jag kommer bland annat gå igenom hur jag använder modern ekolodsteknik  för att anpassa fisket efter rådande förutsättningar. Jag kommer dessutom snacka olika betesval och hur man riggar för ett antal olika fisketekniker, berättar Mathias för tidningen Fiskejournalen.
För dig som tycker abborrfiske är det roligaste som finns eller om du bara är nyfiken hur på hur man utnyttjar den moderna ekolodstekniken i olika sportfiskesituationer så rekommenderas det att redan nu bokar biljetter till årets Sportfiskemässa. Ta upp almanackan och notera fredagen den 29 mars klockan 14:30-15:10 och lördagen den 20 mars klockan 11:30-12:10 för då tar Mathias Holgersson plats på Stora scenen.

FISKE 20 MIL NORR OM POLCIRKELN
Efter nästan 20 års guidning i Norrland har Jesper Larsson lärt sig det mesta om hur man alternerar fisket i norra polcirkeln. På Sportfiskemässans stora scen får du som sitter i publiken följa Jesper under en intensiv men varierande säsong mellan svarta abborrtjärnar, genom små porlande flugfiskeströmmar till båtfiske på öppet vatten.
Jesper Larsson har en gedigen kunskapsbank när vi kommer till sportfiske. Nästan allt fiske faktiskt. Och inte minst fisket i Sveriges allra nordligaste delar där säsongen är mycket kort. Han har genom åren lärt sig variera fisket efter olika förhållanden och förkastar ingen sportfiskemetod. Tvärt om så har han utvecklat fisket för att få så mycket ut av vad den korta sommarsäsongen har att erbjuda.
– Jag kommer att berätta om mitt fiske som jag har här i norr och problemen med allt man vill under den korta men ljusa sommaren som vi har här uppe. Det gäller nämligen att tänka till om man ska hinna med ett års fiske på bara fyra månader, men efter snart 20 år som fiskeguide här uppe så har jag knäckt nöten, avslöjar Jesper.
Boka din biljett till Sportfiskemässan i Elmia, ta plats i publiken och häng med på en resa som startar 20 mil norr om polcirkel, i jakten efter troférödingen på kalfjället till storabborren i de norrländska skogssjöarna. Jesper står på Fiskejournalens stora scen klockan 11:00 lördagen den 30 mars och klockan 13:00 söndagen den 31 mars.

LÄR DIG HUR EKOLODET FUNGERAR
Vill du lära dig mer om hur ett ekolod fungerar? Då är du inte ensam – ropet efter just den kunskapen är stort och därav anledningen till att ekolodsexperten Bo Hall även i år står på Stora scenen.
Många fiskare vet att fångstchanserna ökar radikalt med ekolod i båten. Vi lägger med enkelhet en hel hög pengar på dyr elektronik men glömmer i samma veva bort hur mycket tid som måste investeras för att tolka det som ekolodet visar. Bo Hall som är expert på området har sedan länge undervisat i ämnet och hans ekolodskurser brukar nästan alltid vara fullbokade, från Ystad till Haparanda. Nu har du chansen att få dig en intensivkurs i hur ekolodet fungerar.
– Jag tänker berätta om hur ekolodet fungerar och hur tekniken kan hjälpa dig att fånga fler stora fiskar. Jag förklarar vad som är vad på ekolodskärmen och hur du ska göra för att ställa in det rätt. Vi visar även hur den senaste tekniken med rörliga ekolodbilder fungerar. Aldrig tidigare har det varit mer spännande med ekolod, avslöjar Bo Hall.
Vid Bo Halls sida står den rutinerade sportfiskaren Freddy Johansson. Freddy kommer ställa intressanta frågor som Bo Hall svarar på. Publiken lyssnar och går förhoppningsvis ifrån Sportfiskemässan med en massa nya lärdomar i bagaget.
Bo Hall och Freddy Johansson står på Fiskejournalens stora scen lördagen den 30 mars klockan 13:30. Även på söndagen den 31 mars klockan 13:30.

STOR GÄDDA I LITET VATTEN
Oscar Trowald arbetar på Sportfiskarna och är en dedikerad gäddmetare med en rad fina gäddor i bagaget. I flera artiklar och föredrag har han drivit tesen att gäddmete från land är den i särklass mest underskattade gäddfiskemetoden i Sverige. På Sportfiskemässans stora scen berättar han om den tänkvärda fotvägen till storgäddan.

Sverige är spinnfiskets förlovade land och frågan är om det någonsin har varit en lägre procentuell andel svenska metare som idag. Från stora båtar i stora vatten missar vi ibland oanade möjligheter i alla de tusentals vatten som nästintill aldrig får besök av gäddfiskare. Just detta förhållande har varit en drivkraft i Oscar Trowalds gäddfiske och även i hans skrivande.
– Jag tror att svenskt sportfiske skulle kunna må bra av att fler upptäcker det fina i metet. Att fler vågar släppa båten och hårt fiskade skärgårdar och på allvar tar chansen att upptäcka närområdets möjligheter. Mer eller mindre var och varenda liten göl kan hålla en tiokilosgädda och metet ger unika möjligheter till den stationära presentationen i vatten där spinnfiske sällan ger det bästa resultatet, berättar Oscar Trowald för tidningen Fiskejournalen.
Oscar ger under sitt föredrag på Stora scenen en introduktion till hur du kan komma igång med fiskemetoden, men skänker också en glimt av hur långt man kan flytta fram gränserna för det landdrivna gäddfisket i våra mindre vatten.

Oscar Trowald träffar du på Stora scenen (Fiskejournalen) fredagen den 29 mars klockan 13:00 och på lördagen den 30 mars klockan 10:00.

10 ÅR MED GÄDDFABRIKER
Sportfiskarnas Gäddfabriker har nu tio år på nacken. Resultatet av det hårda arbetet för att främja gäddans fortplantning förtjänar att lyftas fram och det är precis vad som kommer ske. Alla som besöker Stora scenen på Sportfiskemässan kommer få storyn presentad av Tobias Fränstam och Olof Engstedt, ämnesexperter i både teori och praktik.
Gäddfabriker längs ostkusten är antagligen den ekonomiskt mest försvarbara och effektivaste metoden för att förbättra gäddbeståndet i Östersjön. På Sportfiskemässan, Stora scenen kommer Olof Engstedt och Tobias Fränstam berätta om fiskevården Sportfiskarna bedriver, som till stor del består av att skapa våtmarker för lekande fisk, så kallade gäddfabriker.
– Under 10 års tid har Sportfiskarna gjort gäddfabriker, Tobias och jag berättar hur det kom sig att Sportfiskarna började göra gäddfabriker. Vi gör en återblick på arbetet som utförts samt tar upp den viktiga frågan: fungerar gäddfabrikerna? Det får ni svar på om ni lyssnar på vårt föredrag, berättar Olof.
För dig som vill ha en närmare inblick i hur en gäddfabrik fungerar så har Linus Gradin gjort en illustrativ film, medverkar gör även föredragshållaren Olof Engstedt.
Tobias Fränstam och Olof Engstedt står på Stora scenen (Fiskejournalens monter) fredagen den 29 mars klockan 14:00 – 14:20 samt söndagen den 31 mars klockan 10:00 -10:20.
https://www.youtube.com/watch?v=Vi6U-V4C6FU&feature=youtu.be

VARFÖR ÄR ETT STARKT ROVFISKBESTÅND VIKTIGT FÖR VÅRA SJÖAR?

På Sportfiskemässans stora scen kommer ”Lubomir ”Lubbe” Pytel tillsammans med Magnus Böklin och Jesper Björk Rengbrandt från Klara Vatten berätta om mekanismerna bakom den intressanta fiskevårdsåtgärden reduktionsfiske, och varför rovfiskbeståndet är så viktigt för den ekologiska balansen i ett vatten.
Kanske har du hört talas om ”reduktionsfiske”, alltså att man fiskar bort delar av en överrepresenterad art i försök att återfå en ekologisk balans i en sjö. Gänget bakom Klara Vatten har tagit detta till en helt ny nivå, tack vare deras egen passion för sportfiske och en samlad förståelse och kunskap om den biologiska kedjan som utgör en balanserad sjö.
– Klara vatten som består av Magnus Böklin och Jesper Björk Rengbrandt bedriver reduktionsfiske för att förbättra sjöar och vattendrag. Tillsammans med mig  så kommer vi på Stora scenen berätta om hur ett ekosystem under ytan fungerar, vad som händer när det inte fungerar och framförallt rovfiskarnas viktiga roll i det hela, avslöjar Lubbe.
Lubbe har både gjort film och skrivit artiklar om reduktionsfiske och har genom åren skaffat sig en bredare kunskap i ämnet. Se filmen här nedan för att få en inblick i fiskevårdsarbetet.
Annars är du varmt välkommen och ta plats i en av stolarna framför Stora scenen, Sportfiskemässan, Elmia lördagen den 30 mars klockan 16:00 eller söndagen den 31 mars klockan 10:30.
https://www.youtube.com/watch?v=Lpx9Oti77GI

JÄVLIGT SNABB HEMTAGNING TRIGGAR HAVSÖRINGEN
I havsöringskretsar är Peter Alexandersson sedan länge ett välkänt namn. Västkustveteranens envetenhet i att hitta och fånga havsöringen har gjort honom till en framgångsrik fiskare – nu får du som besöker Sportfiskemässan veta hemligheterna bakom tusentals fångade havsöringar.
Peter Alexandersson har nävarna mitt i smeten när vi kommer till havsöringen, som fiskeguide och kursledare för egna företaget samt medarbetare för Flyfisheurope har han möjligheten att blöta vadarna lite mer än gemene fiskare. Genom åren har en värdefull kunskapsbank byggts upp där en stor del av kapitalet handlar om just havsöringfiske på Västkusten. Du som besöker Fiskejournalens monter tillika Stora scenen på Sportfiskemässan kommer få dig en ögonöppnare som i bästa fall kan lyfta ditt havsöringsfiske till nya höjder.
– Snabb hemtagning och jävligt snabb hemtagning på stigande vatten är en av grundpelarna i föredraget. Jag kommer även prata om hur man ”vårdar sina följare” och får dem att ta flugan utan att bli skrämda, berättar Peter.
Tajmingen är perfekt då du som havsöringsfiskare kan omsätta dina nyvunna kunskaper i praktiken redan dagen efter, då släpps nämligen havsöringsfisket fritt även på Västkusten.

Träffa Peter Alexandersson på Sportfiskemässan, Elmia, Stora Scenen den 31 mars klockan 11:00.

MIKAEL FRÖDIN VISAR SMAKPROV FRÅN FILMEN ARTIFISHAL

Flugbindaren och laxfiskaren Mikael Frödin ställdes inför norsk domstol efter intrång i en norsk laxodling – nu kommer Patagonias film som visar laxodlingsindustrins rätta ansikte. Var först med att se trailern på Sportfiskemässan.
Hösten 2018 var en händelserik höst för laxfiskaren och Fiskejournalen-medarbetaren Mikael Frödin. I och med rättegången fick han stor uppmärksamhet och blev hyllad av många laxvänner för att han offrade både tid, pengar och sig själv för att visa hur det egentligen står till innanför murarna på en laxodling. Nu har Mikael tillsammans med företaget Patagonia gjort en film om fenomenet laxodling och de konsekvenser som följer.
– Jag ska visa Patagonias nya film Artifishal och berätta om kampen som vi driver mot den norska laxodlingsindustrin, en verksamhet som håller på att utrota hela vår vildlaxresurs, berättar Mikael frödin.
Filmen Artifishal tar upp effekterna av fiskodling i öppna kassar och de ofantliga summor som slösas bort på en näring som hindrar den vilda laxens fortlevnad, förorenar älvar och vattendrag. Unika bilder från insidan odlingskassarna utlovas.
Se trailern och lyssna till Mikael Frödin föredrag på Sportfiskemässan, Stora scenen, lördagen den 31 mars kl 15:05-15:20.