Program på Stora Scenen 2020


Sportfiskemässans självklara mötesplats för vetgiriga fiskare.

Årets scenprogram är likt tidigare år fullproppad med underhållning för alla. Här avslöjar vi några av årets föredragshållare

Den 20-22 mars är det åter dags för fest. Sportfiskemässan intar Stockholmsmässans lokaler och fylls med trevligheter för alla oss som tycker sportfiske är det roligaste som finns.

En viktig del av tillställningen är kalaset vid Stora scenen där det ska finnas något för alla typer av sportfiskare och för att dra några ess från scenprogrammet så kommer det bli modevisning med tio av branschens hetaste företag, Älvräddarnas auktion, premiär för Svartzonkers galna gäddfiskefilm från Kanada, Martin Falklind berättar om sitt spännande filmprojekt mm

Fredag 20 mars:

Fredag
10:30-10:50 Drömfiske Jämtland och Härjedalen
11:00-11:20  Linnéa Lönns artfiske
11:30-11:50  Förbättra flugkastet med Tellis Katsogiannos
12:00-12:20 Västkustens spännande havsöringfiske med J. Nordigårds
12:30-12:50 Jano och Swedish Pike league
13:00-13:20 Svenska storgäddor med Oscar Trowald
13:30-13:50 Utdelning ur Sportfiskarnas fiskevårdsfond
14:00-14:20 08-fiske med Tobias Fränstam och HC Andersson
14:30-15:10  Modevisning (OBS 40 min)
15:30-15:50  Bli en bättre havsöringsfiskare med John Kärki
16:00-18:00 Finalen i Fly vs Jerk 2020 (OBS 120 min)

Lördag 21 mars:

Lördag
10:00-10:20 Svenska storgäddor med Oscar Trowald
10:30-10:50 Västkustens spännande havsöringfiske med J. Nordigårds
11:00-11:20  Fiske i norra polcirkeln med Jesper Larsson
11:30-12:10  Modevisning (OBS 40 min)
12:15-12:55  Svartzonker visar filmen om Great slave lake (OBS 40 min)
13:00-13:20 Den magiska världen under ytan med Martin Falklind
13:30-13:50 Sportfiskarens bästa vän är ekolodet med Bo hall
14:00-15:20 Auktion för Älvräddarna (OBS 80 min)
15:30-15:50 Förbättra flugkastet med Tellis Katsogiannos
16:00-16:20 Bli en bättre havsöringsfiskare med John Kärki
16:30-17:00 08-fiske med Tobias Fränstam och HC Andersson

Söndag 22 mars:

Söndag
10:30-10:50 Fiske i norra polcirkeln med Jesper Larsson
11:00-11:20 Linnéa Lönns artfiske
11:30-11:50 Flugfiske från grunden med Klingberg och Holm
12:00-12:45 Modevisning (OBS 40 min)
12:50-12:55 Vinnarna av Drömfiskebåten
13:00-13:20 Den magiska världen under ytan med Martin Falklind
13:30-13:50 Sportfiskarens bästa vän är ekolodet med Bo hall
14:00-14:20 Mete i Stockholmsregionen med Niklas Örtengren
14:30-15:00 Två månader på Grönland med August Norberg

Älvräddarna auktionerar ut fräcka fiskeresor

Nedräkningen inför Sportfiskemässan har inletts på allvar – och denna vecka höjer Älvräddarna temperaturen genom att presentera sin Auktionskatalog, där publiken kan bjuda på fiskeresor och upplevelser.

Älvräddarnas traditionella auktion kommer att hållas på Sportfiskemässan i Älvsjö 21 mars, närmare bestämt klockan 14.00 på Stora Scenen. Förhoppningen och syftet är att få in medel till deras verksamhet, där avveckling av onödiga vandringshinder har ett stort fokus.

I potten finns främst fiskeupplevelser spridda över hela landet, och samtliga objekt är skänkta av personer som delar Älvräddarnas syn på vikten av en stärkt biologisk mångfald. Redan nu kan du bläddra i katalogen, så att du har gott om tid att planera dina bud.

Här hittar du länken till auktionskatalogen.

https://issuu.com/esafahlen/docs/katalog_pdf_2020_ba_ttre_skarp

Sportfiskarens bästa vän är ekolodet

Vill du lära dig mer om hur ett ekolod fungerar? Då är du inte ensam – ropet efter just den kunskapen är stort och därav anledningen till att ekolodsexperten och författaren Bo Hall även i år står på Sportfiskemässans stora scen.

Om någon i Sverige är specialist inom kombinationen fiske och ekolod så är det Bosse. Otaliga är de fiskare som lyssnat på Bosses råd och som också läst hans böcker om hur man bäst använder ekolodet, och snart kommer Ekolodsboken 2, en bok som avhandlar det allra senaste inom modern ekolodsteknik. Det är just innehållet Ekolodsboken 2 som Bosse kommer dela med sig utav. Sidescan, Downscan, Chirp och Panoptix är några av begreppen som du får lära dig mer om. Och är du inte redan intresserad av ekolodet som hjälpmedel i fisket så kommer du bli det. Garanterat.

Bosse Hall står på Stora scenen lördagen den 21 mars klockan 13:30-13:50 och samma tid söndagen den 22 mars.

Häng med Falklind under ytan

Fiskejournalens medarbetare Martin Falklind håller gärna till under ytan nu för tiden. Men vad är det egentligen han sysslar med och varför? Det får du veta som tar plats framför Stora scenen, lördagen den 21 mars på Sportfiskemässan

Filmaren, fotografen och journalisten Martin Falklind har gjort det mesta när det gäller fiske, film och äventyr jorden runt. Nu har han gett sig in i ett projekt som om möjligt är ännu krångligare än att filma fiske – nämligen att filma de svenska fiskarnas beteenden under ytan.

– Jag vill visa vilken spännande värld som finns under ytan här hemma i Sverige. Min önskan är att både sportfiskare och vanliga människor ska få en aha-upplevelse och förstå lite mer hur ekosystemen i våra vatten hänger ihop och vilken fantastisk skatt vi sitter på om vi tar hand om den.

Uppdraget är att skapa en trilogi om våra svenska fiskar för Sveriges Television. Under de snart två år som Martin har jobbat med projektet, har han och hans kollegor bland annat fångat jagande gäddor och tonfiskar, hoppande laxar, ätande öringar och vandrande ålar med sina filmkameror. Mycket är helt unikt material, som aldrig tidigare visats på TV.

– Det är fantastiskt roligt men samtidigt oerhört tålamodsprövande eftersom många fiskar är oerhört skygga och våra svenska vatten ofta är grumliga eller mörka, säger Martin.

Genom envishet och uppfinningsrikedom har Martin och hans team hittat på metoder och byggt specialkameror som gör att TV-publiken kan få en bättre inblick i fiskarnas egen värld.

Sändning för trilogin är planerad till nästa år, men den som är ivrig, kan redan under mässhelgen får se unika smakprov från Martins filmmaterial. På Sportfiskemässan den 21 mars klockan 13.00 går Martin upp på Stora scenen

Linnea Lönns artfiske

Linnea Lönn har snabbt gjort sig ett namn inom sportfiskekretsar. Fiskejournalen vågar faktiskt utse henne till en av landets absolut flitigaste fiskare – som dessutom levererar resultat som många bara kan drömma om. Hur gör hon egentligen? Svaret får ni på Sportfiskemässan.

Linnea Lönn från Gävle är bara 25 år gammal men har redan avverkat fiskedagar så att det borde räcka en halv livstid. Dessutom har hon levererat flera arter över storfiskgränsen det senaste året.

Till vardags arbetar hon som sjuksköterska, men så fort det dyker upp ett tillfälle så greppar hon fiskespöt, och det är väldigt ofta. Förra sommaren inledde hon en satsning för att komma upp i 50 arter i Sverige på spö och krok, och den jakten har pågått över stora landområden. Från Gävle till Gullmarsfjorden, Vättern och många andra för henne främmande vatten. Och det har gett resultat.

Ni som redan följer henne på Instagram har kunnat beskåda stora rödingar, gösar, abborrar, sutare och andra praktfiskar i ett jämnt flöde.

Linnea hoppas kunna inspirera både kvinnor och män att fylla livet med världens grymmaste sysselsättning – alltså fiske. Men hur får man plats med allt i vardagspusslet, med heltidsjobb och logistik? Och vad är hennes bästa tips för att fånga drömfisken?

Det får du svar på under Sportfiskemässan – eftersom Linnea står på Stora Scen och berättar om just det. Tiderna är fredag 20 mars, klockan 11.00–11.20, samt söndag 22 mars 11.00–11.20.

Spännande havsöringfiske på Västkusten

Jonas Nordigårds guidar efter havsöringen på Västkusten och har genom åren dragit på sig en hel del intressanta kunskaper i ämnet. Möt Jonas på Sportfiskemässans stora scen och lär dig om hur du lurar Bohusläns silver.
I Bohuslän fiskar man på en helt självreproducerande havsöringsstam. Den är livskraftig och skyddas genom bra fiskeregler. Lekområdena vårdas genom kontinuerliga biotoparbeten i de hundratals småbäckar och åar som mynnar ut i kustbandet. Det här gör att Bohuskusten kontinuerligt förser havet med en stark havsöringspopulation som snabbt växer till sig och ger oss fiskare fantastiska möjligheter till att bedriva ett kul och varierat sportfiske.

–Jag kommer berätta om en fiskesäsong på Västkusten och hur man ska tänka för att lura öringen under de månader som vi får lov att jaga dem, berättar Jonas

Jonas är även med i Projektet Fjordguiderna som i höstas tilldelades en Ullbagge. Ett pris som tilldelas Sveriges bästa EU-projekt inom landsbygdsutveckling. Jonas kommer berätta om det och några andra havsöringsprojekt som Fjordguiderna just nu driver i området.

Jonas tider på Stora scenen är följande:
Fredagen den 20 mars klockan 12:00 – 12:20 och lördagen den 21 mars klockan 10:30 – 10:50

Sveriges 10 viktigaste storgäddor

Sportfiskarnas Oscar Trowald har lagt ner omåttliga mängder tid på att gräva fram intressanta fakta som rör de storgäddor som fångats inom Sveriges gränser. Nu tar han steget upp på Fiskejournalens stora scen på årets sportfiskemässa, för att berätta om de tio viktigaste gäddorna i Sveriges historia.

Oscar har under flera år skrivit artiklar och hållit föredrag som tecknar en svensk gäddfiskehistoria. Han har fokuserat på de största fiskarna, de unika arenorna och de sportfiskare som har utmärkt sig alldeles särskilt i svenskt specimengäddfiske sedan 1970-talet fram till idag.

– Mitt föredrag blir en personlig tolkning av de mest betydelsefulla storgäddorna i svensk gäddfiskehistoria. Fångsterna som öppnade upp för nya fiskevatten, nya måttstockar, nya metoder och en förnyad syn på hur en riktigt stor gädda faktiskt ser ut. Förhoppningsvis klarar föredraget av att hålla ett sunt minimimått på 17 kg, sammanfattar Oscar.

Boka din plats redan idag – biljetter hittar du här.

Oscar Trowald står på Fiskejournalens stora scen fredagen den 20 mars klockan 13:00-13:20 och lördagen den 21 mars klockan 10:00-10:20.

Kasta långt med Tellis
Behöver du putsa till ditt flugkast och kanske till och med nå några meter längre? Då ska du hänga med i speycasting-mästaren, Tellis Katsogiannos workshop på Sportfiskemässan.

Göteborgaren Tellis är en mångsidig flugfiskare som vet exakt hur man ska nyttja flugkastet i alla möjliga fiskesituationer. Ett kvitto på hans skicklighet är att han under VM 2016 lyckades kasta till sig guldmedaljen i speycasting. Några sådana kast kommer vi inte se på Sportfiskemässans stora scen. Istället kommer Tellis, som är en internationellt certifierad kastinstruktör (FFI) för både enhands- och tvåhandskast bjuda frikostigt på sin pedagogiska förmåga.

– Jag kommer köra en kastuppvisning eller rättare sagt en kort workshop som förhoppningsvis innehåller många aha-upplevelser inom kastteknikens alla moment. Jag kommer även ge publiken chansen att medverka genom att ställa frågor. Och även om distans inte alltid är det viktigaste så har vi alla råkat ut för situationer där fisken vakar några meter för långt bort. Jag tänkte även hjälpa er med den biten, avslöjar Tellis.
Tellis som är tidigare världsmästare i distanskastning kommer visa dig de viktiga smådetaljerna som ger dig de där extra metrarna. Frågor som, varför funkar inte kastet som jag vill? Och hur kommer det sig att tafsen blir full av vindknutar kommer Tellis förklara på ett lättbegripligt och inspirerande sätt.

Tellis går upp på Fiskejournalens stora scen fredag den 20 mars klockan 11:30 och lördag klockan 15:30.

Sportfiskemässans Fashion Show

Vilka fiskekläder är hetast i år, vad håller mig torr när regnet och vattnet vill tränga in, vilka solglasögon ger bästa sikten?

Missa inte, för första gången på mycket länge, Sportfiskemässans modevisning, med kända nunor från branschen som visar och ger dig tips om vad du ska ha för kläder för att fånga mest fisk med den bästa utrustningen!

Och inte nog med det – som konferencier står allas vår ”Tackelsnack Robbo”

En visning varje dag:
Fredag kl 14.30
Lördag kl 11.30
Söndag kl 12.00

Hur många fiskare får plats i Jämtland/Härjedalen?
Jämtland och Härjedalen är klassisk fiskemark, och är ett av de områden som lockar flest fisketurister i hela Europa. Ändå finns det plats för väldigt många fler, eftersom det finns tusentals vatten att sprida besökarna på. Detta vill föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen göra känt för fler genom en presentation på Sportfiskemässan.
Drömfiske Jämtland/Härjedalen har tagit fram ett koncept som de hoppas kan bilda modell över hela Sverige. I grund och botten handlar det inte om lyckade fiskafängen, utan om något mer omfattande, nämligen att landsbygden ska kunna utvecklas och locka fler människor. Fisketurismen tros kunna skapa mängder av arbetstillfällen och bevara sysselsättning och service på just landsbygden. Föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen har ambitionen att ta täten i den utvecklingen.
– Fisketurismen spelar redan en viktig roll på landsbygden i länet. I Hotagsbygden, där jag själv bor, är den faktiskt avgörande för att flera företag ska kunna överleva. Fisket har en enorm potential, och få områden i världen har bättre förutsättningar än oss för att ta täten i den utvecklingen, säger Gunnar Heibring som är ordförande i Drömfiske Jämtland/Härjedalen.
Det är alltså livsviktigt att det kommer fisketurister till landsbygden – och just det är den bästa garantin för fisketuristerna. Att ortsbor delar med sig av smultronställen, med hoppet om att besökarna ska komma tillbaka, och kanske även stanna för gott i bygden.
Är konceptet lockande – och vad finns där för just dig?
Svaret kanske du får när Drömfiske Jämtland/Härjedalen tar plats på Stora Scen under Sportfiskemässan. Tiden är fredag 20 mars, klockan 10:30-10:50.